A világ talán legnagyobb belsőépítészeti megmérettetésén, a kétévente rendezett The Great Indoor Awards „Relax & Consume” kategóriagyőztes: The Merlion Hotel, Szingapúr

Tervező: Tatzu Nishi

A „tenger” és az „oroszlán” szavak összetételéből származó „Merlion”, egy mitikus, haltestű és oroszlánfejű figura évtizedek óta Szingapúr jelképe; szobrát 1972-ben avatták fel a tengerparti sétányon. A szingapúri képzőművészeti biennáléra, 2011 tavaszán Tatzu Nishi japán képzőművész próbált ideiglenes, új funkciót adni a szobornak: építési állványzatra egyszobás luxusszállodát emelt köré. Az egyetlen hálóból, amelynek meghatározó éke a szobor gigantikus oroszlánfeje, káprázatos kilátás nyílt Moshe Safdie luxuskaszinó-komplexumára; a tapétára a város közismert jelképeit nyomtatták, a fürdőszoba padlóján pedig a tervező neve lehetett olvasni. Az installáció nappal a biennále keretében látogatható volt, éjjelre pedig alkalmanként 150 dollárért valódi szállodaként működött; a 32 éjszakát azonban pillanatok alatt elkapkodták. A zsűri szerint az installáció művészi eredetisége mellett képes volt új nézőpontot adni egy megszokott, közismert helyszín szemléléséhez, és lehetőséget nyújtott ahhoz is, hogy bárki birtokolhasson egy kiemelkedő műtárgyat – még ha csak éjszaka erejéig is.


Szerző: veron

Szólj hozzá!

Címkék: szingapúr

A bejegyzés trackback címe:

https://tamadamalajtigris.blog.hu/api/trackback/id/tr713456129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása